Gömme Rezarvuarlarda Oluşabilecek Arızalar

Gömme Rezarvuarlarda Oluşabilecek Arızalar

1) Gömme rezarvuarda arızaya sebep olacak 3 grup vardır :

A – Doldurma Grubu
B – Boşaltma Grubu
C – Panel ve içindeki yedek parçalar

2) Boşaltma contası deformo olmuşsa klozetin içine az yada çok su kaçırır.(Contanın değişmesi lazım).

3) Boşaltma yerine tam oturmamışsa yine klozetin içine su kaçırır.

4) Boşaltma kafesinin tırnakları kırılmışsa klozetin içine su kaçırır.

5) İnşaat esnasında ya da sonradan şebeke suyundan gelen cisimler contanın altına girer.Conta tam olarak basmaz.Su kaçırır.

6) Boşaltmayı kaldıran köprü ve salıncak ya da butona basıldığında boşaltmayı kaldıran çubuklar yerinden çıkmışsa ya hiç su vermez ya da askıda kaldığı için su kaçırır.Boşaltma arızalarının %80’i conta değiştirilerek halledilebilir.

7) Doldurma Grubu (Şamandıra)

En sık rastlanan arıza contanın suyun taziğinden dolayı yırtılması contanın önüne sudan gelen kum taneleri ve çeşitli cisimlerin takılması ya da şamandıra dengesinin bozulup içeride depoya sürtünmesi bu durumda şamandıra suyu kesmez ve rezervuarı kullandıktan bir süre sonra  boşaltma tahliyesinden taşarak klozetin içine su kaçırır.Bir diğer şamandıra arızası şamandıra kaldıracı sıkışır depoya su vermez.

8) Panel Arızaları

3 türlü panel vardır Pinomatik,mekanik ve elektronik panel.Pinomatik Panel hava sistemiyle çalışır.Oluşabilecek Arızalar;

– Panel butonunun içindeki hava körüğü deforme olur ya da delinir.Buton çalışmaz.Boşaltmayı kaldıran havalı körük deforme olur yine boşaltmayı kaldırmaz.Bu durumda panelin butonuna bassanız da tam olarak suyu boşaltmaz.

9) Mekanik Panel

Butonun önündeki çubuklar köprüye bağlı olan salıncağı yukarı çeker.Salıncakta boşaltmayı yukarıya çeker ve boşaltma işlemi gerçekleştikten tekrar yerine düşer.Oluşabilecek Arızalar ;

-Köprü yerinden çıkarsa,salıncak yerinden çıkarsa ya da deponun duvarına çarparsa buton çubukları uzun ya da kısa bırakılırsa boşaltma tam çalışmaz.

Bunların dışında usta’nın tecrübesi ve sorunu çözme kararlılığı bazen çok zormuş gibi görünen bir arızayı küçük birkaç dokunuş ile çözebilir. Bazende çok maliyetli gözüken bir arızayı daha az bir masraf ile çözülmesine katkıda bulunabilir.

×